*

Toni K. Laine - Tuulta ja tulta pohjoisesta Arktista yhteiskunnallista korkeapainetta asiasta ja asian vierestä

Kaikki blogit puheenaiheesta Sote- ja maakauntauudistus

Elinvoimaltaan heikot kunnat joutuvat koville sote- ja maakuntauudistuksessa

Sote- ja maakuntauudistus tuo mukanaan historiallisen mullistuksen suomalaisessa julkishallinnossa. Valtio ja kunnat saavat seurakseen merkittävää osaa julkista valtaa käyttävän väliportaan hallinnollisen kerroksen eli maakunnat. Kuntien lakisääteisistä tehtävistä leikkautuu sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuus, joka siirtyy maakuntien harteille. Samalla kuntaveroprosentteihin iskee mekaaninen 12,5 %:n leikkuri, joka tulee kaventamaan kuntien taloudellista liikkumavaraa huomattavasti.

Avoimuus, vertailtavuus ja liikesalaisuudet terveydenhuollossa

Eräs tapa parantaa potilaan mahdollisuuksia valita hoidon toteuttava terveydenhuollon yksikkö on edellyttää niiltä avoimuutta toimintansa suhteen. Soten valmistelun eri vaiheissa onkin haluttu tuoda sote-palveluja tuottavat yhtiöt julkisuuslain piiriin.

Soten pakkoyhtiöittäminen ja yhtiöiden käyttöpakko

Sipilän hallituksen sote-lakiesityksiin sisältynyt velvoite yhtiöittää laajan valinnanvapauden palvelut ei vastannut perustuslain vaatimuksia julkisen vallan tehtävistä. Perustuslakivaliokunnan linjausten jälkikeskusteluun sote-palvelujen yhtiöittämisvelvoitteen alkuperäistä ehdottajaa ei ole ilmaantunut. Sipilän hallituksen ehdotus on kuitenkin melko tarkka kopio kuntalain yhtiöittämisvelvoitetta koskevasta säännöksestä, jota mm. Kuluttaja- ja kilpailuvirasto on innokas valvomaan. Kuntalain säännöksen taustalla taas on EU-komission valtiontukikanteluun antama ns.

Kokoomuksen valinnanvapauspaniikki

Kokoomuksessa näyttää olevan täydellinen paniikki päällä. Sisäministeri Paula Risikko väläytti tänä aamuna, että maakuntalain ja sote-järjestämislain käsittely laitettaisiin hyllylle, mikäli ns. valinnanvapaus törmää perustuslaillisiin esteisiin. Risikon ulostuloa edelsi erikoinen episodi, jossa kokoomus istutti konkaripoliitikkonsa Ben Zyskowiczin perustuslakivaliokuntaan pelastamaan valinnanvapautta.

Sote- ja maakuntauudistuksen aikataulun siirtyminen tosiasia

 

Sanoiko ministeri Paula Risikko ensimmäisenä hallituksesta, että sote- ja maakuntauudistuksen aikataulun siirtyminen on  tosiasia. Jokainen voi tuosta linkin kaaviosta todeta, että tavoiteaikataulu on jo pettänyt myös maakuntauudistuksen osalta.

Ministeri Risikko: Soten virheet ja ongelmat korjataan varmasti 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä